cz cz

Novinky Odkaz facebook Odkaz Kniha hastů

Vo víne je pravda! A práca!

Veľakrát zdvihneme pohárik a povieme tú obyčajnú vetu – na zdravie, najčastejšie pripíjame práve vínom, ušľachtilým nápojom, ktorého história je dlhá tisícročia.

Mladá, sympatická blondína spojila svoj život s vínom pred viac ako pätnástimi rokmi. Z Kláštorca nad Ohřím zamierila študovať Strednú vinársku školu na juh Moravy do Valtíc, obor Spracovanie záhradníckych produktov absolvovala v neďalekej Lednici na Vysokej škole poľnohospodárskej. Na sever Čiech sa už nevrátila, domovom sa jej stal vinársky kraj pod Pálavou. Ing. Daniela Valentová je sommeliérka a obchodníčka s vínom. Jej prezentácie vín nenechávajú nikoho na pochybách, že vínu rozumie a že práca okolo vína je jej životnou láskou.

 Ing. Valentová  Ing. Valentová

Prečo ste sa rozhodla študovať vinársku školu tak ďaleko od domova?

Práve, keď som sa rozhodovala, ktorú školu zvoliť, bola vo vtedajšom Televíznom klube mladých reportáž z valtickej vinárskej strednej školy. Študenti sedeli na sudoch a ochutnávali víno. Pripadalo mi to úžasné. Môjmu otcovi tiež.


Kedy ste pochopila, čo obnáša vypestovať kvalitné hrozno a urobiť z neho dobré víno?

Že je okolo vína drina, som pochopila skoro. Ako študenti sme sa starali o vinohrady, ktoré patrili škole. Poznali sme na vlastnej koži vo vysokej miere všetky práce, ktoré s vinohradom a výrobou vína súvisia. Naozaj dobré víno som samozrejme pila až u kamaráta v pivnici jeho rodičov a to mi bolo sedemnásť.

 

Od kedy mohli študenti na škole ochutnávať víno?

Samozrejme oficiálne až od osemnástich, ale pochopiteľne sme „degustovali“ od začiatku štúdia neoficiálne. Dalo by sa povedať, že za školou. Nemôžem povedať, že by som vtedy vínu a jeho filozofii rozumela. Pochopila som technológiu výroby vína, vedela som ako sa starať o vinohrad. Nevedela som ale nič o duši vína.

Po maturite ste sa prihlásila na vysokú poľnohospodársku školu do Lednice.

Keď som odchádzala z domova do Valtíc, chcela som získať maturitu, nemala som ambície študovať vysokú školu. Vrátila som sa domov na sever Čiech. Tam som zistila, že mi vinársky kraj chýba. Celý rok som sa preto tvrdo pripravovala na prijímacie skúšky a prijali ma.


Po piatich rokov ste sa stala inžinierkou poľnohospodárstva, ale kedy ste sa „zamilovala“ do vína?

Musím priznať, že sa tak stalo až po absolvovaní vysokej školy. Stále som okolo vína akosi len prechádzala. Zlom prišiel, až keď som asi rok po promócii nastúpila do spoločnosti Mikros-vin Mikulov. Tam som spoznala pána inžiniera Josefa Peřinu. Vie o víne snáď úplne všetko. Pochádza tiež ako ja z Čiech, a keď som tam nastúpila, obiehal so mnou všetky vinohrady. V pivniciach mi dával ochutnávať víno tak dobré, že som netušila, že niečo také vôbec môže existovať. A rozprával o víne. Hovoril zaujímavo, s takou láskou a pokorou, že som zostávala stáť s otvorenou pusou. Do tej doby som mala ako väčšina absolventov pocit, že som majster sveta, že všetko viem a poznám. Vedľa neho som poznala, že sa všetko potrebujem ešte len naučiť. Vďaka nemu som pochopila, že sa chcem učiť moc a že sa budem učiť rada. Vtedy som začala tušiť, že víno – to nie je len produkt z hrozna, víno je filozofia, víno má dušu. A že v duši vína sa odráža charakter tých, ktorí s ním pracujú.


Pri svojej práci sa stretávate s veľkým množstvom vinárov. Kto je podľa vás dobrý vinár?

Dobrý vinár je ten, kto nie je výrobcom vína, ale kto pochopil, že dôležitá je kvalita, nie kvantita. Je to ten, kto dáva prednosť biológii pred chémiou. Dobrému vinárovi sa darí vyprodukovať víno s ovocnou, korenistou, v najvyššom štádiu medovou príchuťou. Najdôležitejšie je, aby bolo víno zdravé.

Vy ste v Úvaloch u Valtíc, okrem iného, vybudovala malebný areál pre milovníkov vína spájajúci ubytovanie, vínne pivnice, reštauráciu atď. Tu sú však netradične prezentované vína z celej Južnej Moravy – nielen Vaše.. To je pomerne netradičné..

Po skončení štúdia som prezentovala najprv pre už zmieňovaný Mikros-vin a potom som niekoľko rokov pracovala pre Ing. Miloša Michlovského CSc, jedného z našich popredných vinárov.
Na Južnej Morave samozrejme neexistujú iba tieto firmy. Po určitých skúsenostiach, po tom, čo som sa snáď v tejto oblasti už niečo naučila, som prišla k názoru, že si chcem vyberať vína, ktoré mám predstavovať alebo predávať. Škála vinárov je tu široká. Chcela som prezentáciu vína spojiť s agroturistikou. Náš vinársky areál sa nachádza v Úvaloch u Valtíc, priamo na vinársko – cyklistickej trase, čo je ideálne spojenie turistiky medzi vinohradmi a poznávaním vína a ja chcem ponúkať len vlastné víno! Chcela by som našim návštevníkom ukázať prierez tým najlepším čo som pre nich na Morave zdegustovala a vybrala. A či v tomto teste naše vína obstoja, nechajme na nich :-)

 

V rámci svojej profesie jazdíte často do zahraničia. Ktoré zo zahraničných vín Vás v poslednej dobe najviac zaujalo?

Určite ma zaujali chilské vína. Ich červené vína sú hustejšie, ťažšie. Sú iné než moravské červené vína. Majú v sebe proste viac slnka. Nedávno som navštívila Toskánsko, kde som opäť našla mnohé zaujímavé červené vína. Pokiaľ by ste hľadali svieže biele vína, nájdete ich určite v Rakúsku. Snažím sa samozrejme mať dobrý prehľad o zahraničnej produkcii, ale ja chcem našim zákazníkom prezentovať moravské vína.


Prečo?

Pochádzam zo severných Čiech, poznám tam množstvo krásnych zákutí a rada tam jazdím na návštevu k rodičom. Ale zamilovala som si kraj pod Pálavou, tu sa cítim doma. Duša moravských vín odráža charakter domácich vinárov. Tej duši verím, pretože som poznala poctivý charakter tých, ktorí sa tu vínom zaoberajú.


Príďte si k nám odpočinúť a ochutnať naše vína :-) Krásny deň Vám praje Daniela

Hotel Besední dům

Spolupracujeme s hotelem Besední Dům ve Valticích.

© 2017 Villa Daniela | Created by Golden Orange